Hvad man ikke lærer i skolen…

IMG_9746

Vores børn trives egentlig ok med at gå i skole (de der er store nok til at gøre dette) og jeg synes også vores børns folkeskole har ok meget at byde på. Jeg er fortsat stor modstander af de lange skoledage og alle de test som børnene skal deltage i, men udover det er der også mange givende ting. De har det grundlæggende rart, de har venner og fællesskaber og lærer ting. De lærer også ofte hvad der er svært, og hvad de ikke er så gode til og desværre synes jeg at der kan være en tendens til at fokusere (for meget) på dette. De når sjældent at spise al deres mad, deres begrundelse er at ‘det er der ikke tid til’. Og det er der dilemmaet opstår for mig.

Jeg synes det største problem er det de ikke lærer i skolen. De lærer ikke livet. Lærer ikke at skifte deres sengetøj og smøre deres egen mad. De lærer ikke at lytte til sig selv og tage udgangspunkt i hvad de har lyst til og hvad der driver dem og gør dem godt. De lærer ikke at være en del af en familie og hvad dette indebærer. De lærer relationer, de lærer venskaber, men også ofte på et plan hvor det handler om konkurrence. Det handler om at passe ind og gøre tingene rigtigt. Der er på en eller anden måde ‘kamp om pladsen’, og jeg er bange for at de derved kan få den oplevelse at ‘de skal gøre sig fortjent til’ en plads, og ikke bare kan være afslappede og være sig selv. De lærer ikke at de er gode nok, netop fordi de er dem.

Misforstå mig ikke. Det er ikke fordi jeg mener at de skal lære alle disse ting i skolen. Det er selvfølgelig også noget de skal lære hjemme. Men hvordan lærer de det, når alt energien er brugt op på den lange skoledag? Når vi forældre ditto har opbrugt alt vores energi på vores arbejdsdag? Så mødes vi herhjemme, klasker sammen en for en, og pludselig handler det om overlevelse, indtil sengetid, og op igen i morgen og forfra. Hvordan lærer de at passe på sig selv, når de allerede i de tidlige skoleår oplever at der ikke er tid til at spise sin frokost?

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s